MIKÄ ON LAIVASUUNNITTELIJOIDEN REKRYTOINTIKOULUTUS?

Kyse on työpaikkaan johtavasta työvoimakoulutuksesta. Yritykset valitsevat hakijat. Hakijat saavat pohjatiedot laivanrakennusalasta, jonka jälkeen tarkoitus on jatkaa yrityksen leivissä. Koulutus järjestetään koska laivasuunnittelijoita tarvitaan lisää. Kyse ei ole harjoittelupaikasta, vaan työhön johtavasta koulutuksesta työharjoittelujaksoineen. KAUANKO KOULUTUS KESTÄÄ?

Laivasuunnittelijakoulutus kestää noin neljä kuukautta.KOSKA KOULUTUS JÄRJESTETÄÄN?

Koulutus kestää noin lokakuun puolivälistä 2019 helmikuun loppupuolelle 2020.


KOSKA HAKUAIKA ALKAA?

Hakuaika alkaa loppukesästä 2019. Päivitämme tarkat tiedot hakuajasta myöhemmin.


 
MITÄ REKRYKOULUTUS TARKOITTAA?

Sinun tulee olla työtön tai työttömyysuhan alainen päästäksesi työvoimakoulutukseen. “Työttömyysuhan alainen” tarkoittaa käytännössä määräaikaisen työsopimuksen päättymistä, YT-neuvottelujen uhkaa tai tulevaa valmistumista opiskelupaikasta. Ehtojen täyttymisen voit tarkistaa TE-palveluista.

 

DO I NEED TO UNDERSTAND AND SPEAK FLUENT FINNISH?

You do not need fluent Finnish in the education offered through www.laivasuunnittelija.fi. Please contact the companies you’re interested in for more information.

We’ve had people with very limited Finnish skills who have done well after working hard and cooperating with the classmates and educators to get the idea of the lessons. Teaching is done in Finnish and much of the material will be in Finnish. Most likely the future working environment and possibilities will be quite international.

 

SAANKO TYÖPAIKAN VARMASTI?

Koulutus on järjestetty työvoimapulan helpottamiseksi, eli työsopimus on yritysten etujen mukaista. Yritykset valitsevat sopivimmat hakijat, ja työpaikka on hyvin todennäköinen jos opiskelija näyttää osaamisensa 4 kk koulutuksen aikana. Kahden viime koulutukseen valituista lähes kaikki saivat työsopimuksen yritykseen joka valitsi heidät koulutukseen.MILLAINEN PALKKA KOULUTUKSEN KÄYNEILLÄ ON?

Palkka riippuu työtehtävistäsi ja yrityksen kanssa tekemästäsi työsopimuksesta, kuten työmarkkinoilla on tapana. 4 kk kestävien opintojen aikana saat työttömyysetuutta ja kulukorvausta, jotka kannattaa selvittää TE-palveluista. Kyse ei ole työharjoittelusta.


 
 

MINULLA ON VUOSIKYMMENIEN KOKEMUS LAIVASUUNNITTELUALALTA. TARVITSENKO KOULUTUSTA?

Todennäköisesti et. Koulutuksen tarkoitus on opettaa laivasuunnittelun aakkoset niille joille meriteollisuusala ei ole tuttu. Tässä tapauksessa suosittelemme ottamaan suoraan yhteyttä sivuillamme oleviin yrityksiin ja kysymään tarvitaanko koulutusta, vai kannattaako mielummin hakea suoraan töihin.
MIKSI HAKISIN?

Saat hyvin todennäköisesti mielekkään työpaikan laivasuunnittelualalla jossa töitä riittää. Koulutus antaa sinulle yritysten tarpeisiin soveltuvan pohjakoulutuksen, ja verkostoidut yritysten, kouluttajien sekä opiskelutoveriesi kanssa. Kontaktit ovat kullanarvoisia myös meriteollisuusalalla. 


 

VAATIMUKSET

Millaisia vaatimuksia hakijoille on?

1. Hakijan tulee olla työtön tai työttömyysuhan alainen.

2. Tarkoin rajattua hakijaprofiilia ei ole. Sisustuspuolelle on erilaiset vaatimukset kuin kone- ja runkosuunnittelupuolelle. Yleisvaatimuksena on tekninen osaaminen. Pääosin opiskelijat ovat olleet diplomi-insinöörejä sekä insinöörejä, mm. konetekniikan, materiaalitekniikan sekä sähkötekniikan puolelta. IT-osaajia on ollut paljon, ja etenkin 3D- ja 2D-suunnitteluohjelmien osaajat ovat tulleet nopeasti yritysten valitsemaksi. Sähköpuolen osaajia kaivataan uuteen laivasähkökoulutuslinjaan ja teollisia muotoilijoita tarvitaan LVI- ja sisustuspuolelle. Samaten ammattimerenkulkijat ovat kysyttyjä osaajia. Valittuja koulutettavia on siis monelta eri osaamisalalta.


Sopiiko IT-insinööri laivasuunnittelijaksi?

Viime haussa rekrytoitiin useita IT-insinöörejä. Etenkin suunnitteluohjelmien osaajista on kova kysyntä. Kannattaa tarkistaa soveltuvuus suoraan yrityksiltä.

 
Minkä suunnitteluohjelmien osaamisesta on hyötyä laivasuunnittelijakoulutukseen hakeutumisessa?
Aikaisempi kokemus 2D- ja 3D-suunnitteluohjelmien käytöstä on eduksi. Esimerkiksi AutoCad sekä Avevan ohjelmistot ovat yleisesti käytössä. Yrityksissä on käytetty myös esimerkiksi CadMaticia, SolidWorksia ja muita ohjelmistoja.


Suunnitteluohjelmien osaaminen ei ole vaatimus, ja koulutukseen sisältyvä ohjelmistokoulutus lähtee alkeista.

 

 

SIJAINTI JA ASUMINEN

Missä koulutus järjestetään?

Koulutus järjestetään Turussa. Koulutus pidetään pääosin Turun Aikuiskoulutuskeskuksen tiloissa Kärsämäessä. Ohjelmistokoulutus pidetään Turun ammatti-instituutin Peltolan toimipisteessä. Molemmat paikat ovat alle 4 km säteellä Turun ydinkeskustasta.

 

Autatteko tai tuetteko asunnon saamisessa?

Yrityksiltä kannattaa kysyä. Opiskelija-asunnot ovat käytössä. Lähtökohtaisesti hakijat vastaavat omasta asumisestaan ja asunnon löytämisestään. Lokakuussa asuntomarkkinat ovat onneksi jo rauhoittuneet loppukesän opiskelijaruuhkasta.

http://www.töihintänne.fi


Hyödyllisiä linkkejä asunnon etsintään:

 www.laivasuunnittelija.fi (hakeutuminen koulutukseen ja linkitykset kuhunkin yhteistyöyritykseen, jotka ovat valitsemassa opiskelijoita koulutukseen)

http://www.msborea.fi/www/hostel (edullinen ja ihastuttava laivahostel lyhyempään ja pidempäänkin majoittumiseen)

https://www.turunvuokra-asunnot.fi/ (vain yksi esimerkki Turun alueen asuntotarjonnasta. Katso lisäksi Etuovi, Vuokraovi, Etuovi jne…)

http://www.asuntohelppi.fi/ (vielä yksi varteenotettava asuntoilmoitussivusto tällä alueella)

Turun opiskelija-asuntosäätiöllä saattaa olla asuntoja, mutta hakukelpoisuus kannattaa vielä tarkistaa TE-toimistolta ja asuntosäätiöltä

(https://www.tys.fi/)

 

Missä yritykset ja työpaikat sijaitsevat?

Suurin osa yrityksistä sijaitsee Turussa. Myös Rauman telakka, Rauma Marine Constructions, on mukana. Lopullinen sijoituspaikka riippuu täysin työtehtävistä. Useilla yrityksillä on toimipisteitä ja toimintaa muualla Suomessa, etenkin pääkaupunkiseudulla, sekä ulkomailla. Kannattaa kysyä suoraan yrityksiltä työpaikan mahdollisesta sijainnista sekä firmojen sisäisistä siirroista.

 

KOULUTUS JA OPISKELU

Keitä kouluttajat ovat?

Suurin osa kouluttajista tulee suoraan yrityksiltä, jotka myös ovat hakemassa uusia työntekijöitä koulutushaussa. Ammattilaisten vetämä koulutus vastaa siis yritysten tarpeita ja on suunniteltu yritysten kanssa.

Laivasuunnittelijakoulutuksia ja koulutuksen järjestäjiä tuntuu olevan useita. Mitkä tahot järjestävät koulutusta?

Järjestäjiä ja koulutuksia on ollut useampia aiempien hakukertojen aikana. Järjestämämme  www.laivasuunnittelija.fi -sivujen kautta tapahtuvan rekrykoulutuksen kautta voi työllistyä meidän kanssamme yhteistyössä oleviin yrityksiin. Yritys koulutusohjelmamme takana on Coastal Training Center, ja teemme koulutuksen yhteistyössä TE-palvelujen sekä ELY-keskuksen kanssa.

Miten Turun ammatti-instituutti ja Turun aikuiskoulutuskeskus liittyvät koulutukseen?

TAI sekä Turun AKK tarjoavat opetustilat sekä verkko-opetusympäristön.

 
 
 

Yrityksiin liittyvissä kysymyksissä kannattaa ottaa suoraan yhteyttä itse yritykseen.