Usein kysytyt kysymykset

MIKÄ ON LAIVASUUNNITTELIJOIDEN REKRYTOINTIKOULUTUS?

Kyse on työpaikkaan johtavasta työvoimakoulutuksesta. Yritykset valitsevat hakijat. Hakijat saavat pohjatiedot laivanrakennusalasta, jonka jälkeen tarkoitus on jatkaa yrityksen leivissä. Koulutus järjestetään koska laivasuunnittelijoita tarvitaan lisää. Kyse ei ole harjoittelupaikasta, vaan työhön johtavasta koulutuksesta työharjoittelujaksoineen.

MIKSI HAKISIN KOULUTUKSEEN?

Jos tulet valituksi, saat hyvin todennäköisesti mielekkään työpaikan laivasuunnittelualalla jossa töitä riittää. Koulutus antaa sinulle yritysten tarpeisiin soveltuvan pohjakoulutuksen, ja verkostoidut yritysten, kouluttajien sekä opiskelutoveriesi kanssa. Kontaktit ovat kullanarvoisia myös meriteollisuusalalla.

KAUANKO KOULUTUS KESTÄÄ?

Laivasuunnittelijakoulutus kestää noin neljä kuukautta, 14.10.2019-22.2.2020.

KOSKA VOI HAKEA?

17.6.2019-2.9.2019. Yritykset voivat aloittaa haastatteluja jo 19.8.2019 alkaen.

MITÄ REKRYKOULUTUS TARKOITTAA?

Sinun tulee olla työtön tai työttömyysuhan alainen päästäksesi työvoimakoulutukseen. “Työttömyysuhan alainen” tarkoittaa käytännössä määräaikaisen työsopimuksen päättymistä, YT-neuvottelujen uhkaa tai tulevaa valmistumista opiskelupaikasta. Ehtojen täyttymisen voit tarkistaa TE-palveluista.

DO I NEED TO UNDERSTAND AND SPEAK FLUENT FINNISH?

You do not need fluent Finnish in the education offered through www.laivasuunnittelija.fi. Please contact the companies you’re interested in for more information.

We’ve had people with very limited Finnish skills who have done well after working hard and cooperating with the classmates and educators to get the idea of the lessons. Teaching is done in Finnish and most of the material will be in Finnish. Most likely the future working environment and possibilities will be quite international.

SAANKO TYÖPAIKAN VARMASTI?

Koulutus on järjestetty työvoimapulan helpottamiseksi, eli työsopimus on yritysten etujen mukaista. Yritykset valitsevat sopivimmat hakijat, ja työpaikka on hyvin todennäköinen jos opiskelija näyttää osaamisensa 4 kk koulutuksen aikana. Kahden viime koulutukseen valituista lähes kaikki saivat työsopimuksen yritykseen joka valitsi heidät koulutukseen.

MILLAINEN PALKKA KOULUTUKSEN KÄYNEILLÄ ON?

Palkka riippuu työtehtävistäsi ja yrityksen kanssa tekemästäsi työsopimuksesta, kuten työmarkkinoilla on tapana. 4 kk kestävien opintojen aikana saat työttömyysetuutta ja kulukorvausta, jotka kannattaa selvittää TE-palveluista. Kyse ei ole työharjoittelusta.

MINULLA ON VUOSIKYMMENIEN KOKEMUS LAIVASUUNNITTELUALALTA. TARVITSENKO KOULUTUSTA?

Todennäköisesti et. Koulutuksen tarkoitus on opettaa laivasuunnittelun perusteet niille joille meriteollisuusala ei ole tuttu. Tässä tapauksessa suosittelemme ottamaan suoraan yhteyttä sivuillamme oleviin yrityksiin ja kysymään tarvitaanko koulutusta, vai kannattaako mielummin hakea suoraan töihin.

MILLAISIA VAATIMUKSIA HAKIJOILLE ON?

  1. Hakijan tulee olla työtön tai työttömyysuhan alainen.
  2. Tarkoin rajattua hakijaprofiilia ei ole. Sisustuspuolelle on erilaiset vaatimukset kuin kone- ja runkosuunnittelupuolelle. Yleisvaatimuksena on tekninen osaaminen. Pääosin opiskelijat ovat olleet diplomi-insinöörejä sekä insinöörejä, mm. konetekniikan, materiaalitekniikan sekä sähkötekniikan puolelta. IT-osaajia on ollut paljon, ja etenkin 3D- ja 2D-suunnitteluohjelmien osaajat ovat tulleet nopeasti yritysten valitsemaksi. Sähköpuolen osaajia kaivataan uuteen laivasähkökoulutuslinjaan ja teollisia muotoilijoita tarvitaan LVI- ja sisustuspuolelle. Samaten ammattimerenkulkijat ovat kysyttyjä osaajia. Valittuja koulutettavia on siis monelta eri osaamisalalta.

SOPIIKO IT-INSINÖÖRI LAIVASUUNNITTELIJAKSI?

Aiemmissa hauissa rekrytoitiin useita IT-insinöörejä. Etenkin suunnitteluohjelmien osaajista on kova kysyntä. Kannattaa tarkistaa soveltuvuus suoraan yrityksiltä.

MINKÄ SUUNNITTELUOHJELMIEN OSAAMISESTA ON HYÖTYÄ LAIVASUUNNITTELIJAKOULUTUKSEEN HAKEUTUMISESSA?
Aikaisempi kokemus 2D- ja 3D-suunnitteluohjelmien käytöstä on eduksi. Esimerkiksi AutoCad sekä Avevan ohjelmistot ovat yleisesti käytössä. Yrityksissä on käytetty myös esimerkiksi CadMaticia, SolidWorksia ja muita ohjelmistoja.

Suunnitteluohjelmien osaaminen ei ole vaatimus, ja koulutukseen sisältyvä ohjelmistokoulutus lähtee alkeista.

MISSÄ KOULUTUS JÄRJESTETÄÄN?

Koulutus järjestetään Turussa. Koulutus pidetään pääosin Turun Aikuiskoulutuskeskuksen tiloissa Kärsämäessä. Ohjelmistokoulutus pidetään Turun ammatti-instituutin Peltolan toimipisteessä. Molemmat paikat ovat alle 4 km säteellä Turun ydinkeskustasta.

AUTATTEKO ASUNNON HANKINNASSA?

Lähtökohtaisesti hakijat vastaavat omasta asumisestaan ja asunnon löytämisestään. Lokakuussa asuntomarkkinat ovat onneksi jo rauhoittuneet loppukesän opiskelijaruuhkasta.

MISSÄ YRITYKSET JA TYÖPAIKAT SIJAITSEVAT?

Turussa, Turun ympäristössä sekä Raumalla. Lopullinen sijoituspaikka riippuu täysin työtehtävistä. Useilla yrityksillä on toimipisteitä muualla Suomessa sekä ulkomailla. Kannattaa kysyä suoraan yrityksiltä työpaikan mahdollisesta sijainnista sekä firmojen sisäisistä siirroista.

KEITÄ KOULUTTAJAT OVAT?

Suurin osa kouluttajista tulee suoraan yrityksiltä, jotka myös ovat hakemassa uusia työntekijöitä koulutushaussa. Ammattilaisten vetämä koulutus vastaa siis yritysten tarpeita ja on suunniteltu yritysten kanssa.

MITEN TURUN AMMATTI-INSTITUUTTI JA TURUN AIKUISKOULUTUSKESKUS LIITTYVÄT KOULUTUKSEEN?

TAI sekä Turun AKK järjestävät koulutuksen Coastal Training Center Oy:n kanssa sekä tarjoavat opetustilat sekä verkko-opetusympäristön.

 

 

Koulutukseen liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä koulutuksen järjestäjään (ks. yhteystiedot), yrityksiin liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä itse yritykseen, ja työvoimapoliittisissa kysymyksissä ota yhteyttä TE-toimistoon (koulutusneuvonta@te-toimisto.fi), kiitos.